Rovatok

Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség

Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség (CSEL) blogja

programok - plakátok

Címkék

Kezdet és vég – Újrakezdés - Jövő

2011.01.04. 18:43 vigyory

 

A folyamatos kezdet és a vég dialektikájában egy évet zártunk és egy újat kezdünk. Ennek az átmenetnek kikerülhetetlen része a visszatekintés és a tudatos vagy kevésbé tudatos kiértékelése az eltelt esztendőnek. Milyen alapvető érzése van bennünk az elmúlt évnek? Felmerülnek a szép emlékek és szívesen gondolunk vissza eseményekre, de lehet, néha összeszorul a szívünk valami kapcsán, amit talán jobb lett volna elkerülni, másképp csinálni.

Mire emlékszünk szívesen és mi az, amit most másképp tennénk? Léteznek-e végleg elrontott dolgok vagy igaz az, hogy mindent ki lehet javítani, helyre lehet hozni?

Az is kérdést jelent számomra, hogy amiért esetleg fájdalmas tapasztalataink voltak, azért egyértelműen rossznak minősíthető-e az eltelt időszak vagy pontosan a megpróbáltatások és kihívások által váltunk érettebbekké, elkötelezettebbekké?

Fel tudjuk-e fedezni az apró kis szépségeket, sikereket, örömöket avagy beárnyékolja azokat valami? Hiszen elképzelhetetlen, hogy ne lenne megköszönnivaló esemény, tapasztalat.

Az új év kezdetével mindenkiben felmerül egy új kérdés is: vajon mit hoz ez az új esztendő? Előttünk áll a titokzatos, ismeretlen, eljövendő, új időszakasz. Vajon kíváncsian várjuk-e az új évvel együtt járó lehetőségeket vagy aggodalom tölt el az évvel együtt járó kihívások miatt?

Legyen egy szebb és boldogabb év mint az előbbiek – mondogatjuk és jókívánsággal köszöntjük szeretteinket bízva a hit és a szavak teremtő erejében, amelyek biztosan hatással vannak úgy az eseményekre, mint ránk is. Hiszen „kezdetben volt az Ige, ..és minden általa lett,... ami lett...”(Jn 1,1.3). Kezdetben, tehát az év elején volt a jókívánság és a jó elhatározás, a bizalommal telt nekilendülés az új ismeretlennek. Minden általa és szerinte lehet 2011-ben. Mit tartalmaz ez az ismeretlen mélység számunkra? Félelmet vagy reménységet? Aggodalmat vagy rengeteg lehetőséget? Hisszük-e amit kívánunk, amikor magunknak és másoknak mondunk: adjon az Isten Boldog Új Esztendőt?

                                                                                      Csapai Árpád Szilárd

Megjelent a Vasárnap hetilapban 2011. január 2., Fiatal vagyok és gondolkodom rovatában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://cselesek.blog.hu/api/trackback/id/tr292560609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása